Kieliszki do wina czerwonego i białego – różnice

0 24

Wino to szlachetny trunek. Zazwyczaj pije się je podczas eleganckich przyjęć z okazji ważnych wydarzeń. Może być spożywane do posiłku, aby podkreślić smak potraw.

Wino to szlachetny trunek. Zazwyczaj pije się je podczas eleganckich przyjęć z okazji ważnych wydarzeń. Może być spożywane do posiłku, aby podkreślić smak potraw. Istnieje wiele rodzajów wina, a każde z nich ma inne cechy szczególne. Również sposób ich podawania nieco się różni. Dziś skupimy się na tym, w jakich kieliszkach powinno się pić wino białe, a w jakich czerwone. 

Wino w kulturach świata 

Dionizos, Bachus – chyba wszyscy wiedzą, kim jest ten mitologiczny bóg. To między innymi bóg wina. Na jego cześć wydawano wielkie uczty: w Grecji były to Dionizje Wielkie oraz Dionizje małe, a w Rzymie – Bachanalia. 

W średniowieczu wino pijano podczas uczt królewskich. Król Karol Wielki bardzo lubił wino, dlatego też dbał o to, aby właściciele winnic mieli dogodne warunki do pracy. W późniejszym okresie zwyczaj prowadzenia winnic kultywowano także w przyklasztornych ogrodach…

W XX wieku najpopularniejszymi krajami zajmującymi się produkcją wina były Francja, Portugalia, Hiszpania i Włochy. Do dziś te państwa dominują w produkcji wina. Dołączyły do nich Gruzja i Mołdawia.  

Czerwone i białe wino – różnice 

  • Kwestia kolorów jest tu dość oczywista. Czerwone wino może przybierać różne odcienie czerwieni, jednak białe wcale nie jest białe – zazwyczaj ma odcień żółty, a nawet zbliżony do brązowego.
  • Istotną różnicą między tymi trunkami jest ich skład – czerwone wino wytwarza się z czerwonych (czarnych) winogron, a białe z białych winogron. Również proces wytwarzania tych win się różni. Wino powstaje w procesie fermentacji. Do wytwarzania czerwonego wina używa się całych owoców winogron, które się wcześniej miażdży. Dopiero po tym czasie wino jest tłoczone. Z kolei w procesie produkcji białego wina potrzebny jest tylko sok z winogron.
  • Czerwone wino jest bardzo aromatyczne, a nuty smakowe intensywniejsze. Białe wino z kolei jest bardziej delikatne i lekko kwaskowe, orzeźwiające. 

Do jakich potraw podawać wino? 

W świecie znawców wina i restauratorów istnieją zasady podawania tego szlachetnego trunku.

  • Przyjęło się, że czerwone wino najlepiej komponuje się z dobrze przyprawionymi, tłustymi potrawami mięsnymi. Wyjątkiem jest kurczak, który lepiej smakuje z białym winem.
  • Białe wino poza kurczakiem pasuje także do ryb i lekkich dań. 

Kieliszki w sklepie internetowym

Dobrze zapakowane wspaniale wykonane kieliszki możesz znaleźć w hurtowych cenach w sklepie: https://www.amart.pl/category/kieliszki

Kieliszki do wina białego 

Kieliszki do wina białego mają charakterystyczną smukłą, wąską czaszę. Są nieco mniejsze od kieliszków do czerwonego wina. Białe wino nie potrzebuje tak intensywnego kontaktu z powietrzem, a jego aromat mógłby zniknąć w zbyt dużym kieliszku. Mniejsza objętość i mniejsza średnica czaszy pomaga zachować odpowiednio niską temperaturę alkoholu. W przypadku cięższego rodzaju białego wina (np. chardonnay) można wybrać kieliszek z nieco szerszą czaszą. 

Kieliszki do wina czerwonego 

Kieliszki do wina czerwonego są głębsze i szersze od tych do wina białego. Ich czasza jest pękata i zwężająca się ku górze, kształtem przypomina kwiat tulipana. Czasza kieliszków do czerwonego wina ma dużą średnicę. Wszystko po to, aby aromat wina miał kontakt z powietrzem i mógł się swobodnie ulatniać. Pękata czasza zbiera zapachy, dzięki czemu aromat jest jeszcze bardziej intensywny. 

Kieliszki do wina powinny być wykonane z wysokiej jakości szkła!

Leave A Reply

Your email address will not be published.